Podnoszenie kompetencji
Cel: wzrost kompetencji studentów w obszarach kluczowych dla gospodarki i rozwoju Mazowsza poprzez dostęp do wysokiej jakości zajęć dodatkowych na 5 wydziałach SGGW, w tym certyfikowanych szkoleń, warsztatów praktycznych, zajęć projektowych, wizyt studyjnych u pracodawców, zajęć prowadzonych przez pracodawców
Cel podstawowy – podnoszenie kompetencji osób uczestniczących w edukacji na poziomie wyższym
Formy realizacji:
- certyfikowane szkolenia prowadzące do uzyskania kwalifikacji,
- zajęcia warsztatowe kształcące kompetencje,
- dodatkowe zajęcia dla studentów realizowane w formie projektowej,
- wizyty studyjne u pracodawców,
- dodatkowe zajęcia dla studentów realizowane z pracodawcami.
Uczestnicy – studenci następujących Wydziałów i kierunków studiów:
- Wydział Leśny: Leśnictwo, Gospodarka przestrzenna
- Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska: Budownictwo, Inżynieria i gospodarka wodna, Inżynieria środowiska, Ochrona środowiska
- Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt: Bioinżynieria zwierząt, Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich, Zootechnika
- Wydział Technologii Żywności: Bezpieczeństwo żywności, Technologia żywności i żywienie człowieka, Towaroznawstwo, Towaroznawstwo w gospodarce
- Wydział Socjologii i Pedagogiki: Socjologia
Zakres zadań realizowanych na poszczególnych Wydziałach:
- Wydział Leśny:
- warsztaty praktyczne „Przyroda dla przyszłych nauczycieli”
- Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska:
- warsztaty praktyczne „Hydrometria rzeczna”
- certyfikowane szkolenie „Revit Architecture”
- certyfikowane szkolenie „Revit Architecture/MEP”
- certyfikowane szkolenie „Bezzałogowe Statki Powietrzne”
- Wydział Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt – wizyty studyjne:
- w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach
- w Instytucie Zootechniki w Balicach
- w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach
- w Zakładzie Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach
- w fermach doświadczalnych i produkcji zwierząt
- w Zespole Mazowieckich Parków Krajobrazowych
- w Zespole Śląskich Parków Krajobrazowych
- Wydział Technologii Żywności:
- zajęcia z pracodawcami – z praktykami branży spożywczej
- zajęcia z pracownikiem działu badań i rozwoju przedsiębiorstw spożywczych
- warsztaty kulinarno-gastronomiczno-technologiczne
- wizyty studyjne w zakładach przemysłowych i laboratoriach
- Wydział Socjologii i Pedagogiki:
- certyfikowane szkolenie „Analiza danych jakościowych z użyciem oprogramowania komputerowego”
- certyfikowane szkolenie „Budowanie modeli predykcyjnych z użyciem klasycznych technik statystycznych”
- certyfikowane szkolenie „Podstawy programowania i analizy danych w środowisku R”
- warsztaty kształcące kompetencje „Efektywne techniki warsztatowe”
Ogólne kryteria rekrutacji:
- Studiowanie na kierunku objętym zadaniem
- Średnia ocen
- Liczba aktywności prorozwojowych: szkolenia, kursy, konferencje, konkursy naukowe, koła zainteresowań
- Orzeczona niepełnosprawność