Zadanie 10 w ramach modułu 2 Power III
Wychodząc naprzeciw potrzebom młodych ludzi wchodzących na rynek pracy Wydział Nauk o Żywności widzi konieczność stałego podnoszenia jakości kształcenia studentów. Szczególną uwagę stara się poświęcić kształceniu opartemu na praktyce i współpracy z pracodawcami oraz dostosować ten proces do potrzeb regionu i oczekiwań przyszłych pracodawców.
Zadania zaplanowane w ranach projektu POWER 3 obejmują działania związane z podnoszeniem kompetencji studentów na wszystkich kierunkach Wydziału Nauk o Żywności i są to:
- zajęcia z pracodawcami: z praktykami branży spożywczej oraz z pracownikami działu badań i rozwoju przedsiębiorstw spożywczych,
- warsztaty kulinarno-gastronomiczno- technologiczne,
- wizyty studyjne u pracodawców: w zakładach przemysłowych i laboratoriach.
Zaplanowane w ramach zadania aktywności przyczynią się do uzyskania przez studentów następujących kompetencji:
- zawodowych,
- z zakresu przedsiębiorczości,
- komunikacyjnych, w tym pracy w grupie, interpersonalnych.
Poziom i skala nabytych przez studentów kompetencji będzie zróżnicowana w zależności od rodzaju aktywności.